52 Χρόνια Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Θρακικές Λαογραφικές Εορτές

Ημέρες Ξέφρενου Γλεντιού
Πολιτιστικοί Σύλλογοι
Χρόνια Διεξαγωγής
Συμμετέχοντες κάθε χρόνο

Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Θεσμός της Θράκης και της Βορείου Ελλάδος στην «Πόλη με τα Χίλια Χρώματα».

Δρώμενα

Στο ευρύτερο πλαίσιο των Θρακιώτικων Λαογραφικών Εορτών, διοργανώνεται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Επισκέπτες

Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες κατακλίζουν την πόλη.

Πορεία

52 χρόνια σεβασμός στον πολιτισμό και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Το Καρναβάλι της Ξάνθης δεν είναι μασκαράτες, ούτε και υπάρχει δεύτερο στην Ελλάδα, έτσι όπως το ενεπνεύσθη μια ομάς Ξανθιωτών, οι οποίοι ξεκίνησαν με πεποίθηση ότι θα το καταστήσουν έναν θεσμό εις την Θράκη και εις την Μακεδονία.

Είναι εορταστικές εκδηλώσεις λαϊκές που λαμβάνουν μέρος, όχι μόνον άψυχα κινούμενα, δημιουργήματα της ζωγραφικής και της σημερινής νοοτροπίας ή μπογιατισμένες καρικατούρες, αλλά συγκροτήματα μουσικά με ευρωπαϊκά και εγχώρια λαϊκά όργανα….. Και η επιτροπή, κατά γενική ομολογία τριάντα χιλιάδων λαού που παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις αυτές εις την Ξάνθη, το επέτυχαν πλήρως. Θεσμός λοιπόν κατέστησαν οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές της Ξάνθης…..Είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, ένα σύνολο λαογραφικών εκδηλώσεων μέσα στην εποχή της αποκριάς και της διασκεδάσεως….. Τα καρναβάλια και τα άρματα, ωραιότατα και αυτά, αποτελούν το συμπλήρωμα των εορταστικών εκδηλώσεων οι οποίες είναι η ζωντάνια της Θράκης…’ (Εφημ. ‘Έλλην. Βορράς’, αρ. φ. 4618/183, 26/2/1969, σ.2)

….Είναι προφανές πως στην σαραντάχρονη πορεία των εορτών υπήρξαν αλλαγές, επανεξετάσεις και καινοτομίες, καθώς είναι φυσικό ένας τέτοιος θεσμός να περνά φάσεις επαναπροσανατολισμού. Πάνω από όλα όμως, πρόκειται για ένα θεσμό με δυναμική που δεν τη συναντάμε εύκολα. Αποτελεί μια «εξέδρα» πάνω στην οποία μπορεί να λάβει μέρος πληθώρα εκδηλώσεων, έχει φύση μεταβαλλόμενη, που κατορθώνει κάθε χρόνο να υπηρετεί ποικιλία θεματικών στους τομείς του πολιτισμού, να προχωρά με το βλέμμα στο μέλλον, να φροντίζει και να αναδεικνύει το παρελθόν και να αντικατοπτρίζει μια πλούσια εντόπια δραστηριότητα σε μια περιοχή όπου αρμονικά συνυπάρχουν διαφορετικές κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες… (Βασιλική Συρακούλη: Ξανθιώτικο Καρναβάλι – Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές, Σαράντα χρόνια 1966-2005, Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης – ΠΑΚΕΘΡΑ, Ξάνθη 2005).

Δήμαρχος Ξάνθης

Πενήντα χρόνια Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, 1966 – 2015, συµπυκνωµένα σε ένα συλλεκτικό τόµο τον οποίο ξεφυλλίζοντας τον, πραγµατοποιούµε µια αναδροµή στο χτες µέσα από µνήµες που προβάλλουν από κάθε σελίδα του.

Ένας επετειακός τόµος, που µας ταξιδεύει στο παρελθόν, από την ηµέρα που ξεκίνησαν οι γιορτές της Αποκριάς αλλά και πριν από την έναρξη του θεσµού, πλούσιος σε στοιχεία και υλικό, αφίσες και φωτογραφίες, µε εξώφυλλα των ετήσιων εκδόσεων, που εξέδιδε κάθε χρόνο ο ∆ήµος της Ξάνθης, καθώς και χαρακτηριστικά αποσπάσµατα από τα προγράµµατα των εκδηλώσεων των Θ.Λ.Ε..

Δείτε την έκδοση στον υπολογιστή σας από αυτόν τον σύνδεσμο.

 

Ο ∆ήµαρχος Ξάνθης

Χαράλαµπος Αθ. ∆ηµαρχόπουλος